vaniljajäätelö

16 keltuaista

7dl sokeria

4 vaniljatankoa

1l maitoa

1l kermaa

 

kiehauta maito, kerma ja vaniljatangot, sekoita sokeri ja keltuaiset tarpeeksi isossa astiassa ja laita samalla vesikattila tulille vesihaudetta varten. Kaada maito-kermaneste tankoineen kuumana sokeriseoksen sekaan jatkuvasti sekoittaen. Nosta koko kulho vesikattilan päälle, ja kuumenna kymmenisen minuuttia sekoitellen, kunnes kananmuna ei enää maistu. Jäähdytä, siivilöi ja tunge jäätelökoneeseen.

 

pikkuinen valkosuklaavanukas

15g glukoosia

4dl maitoa

kiehauta

 

400g valkosuklaata

sulata

 

3,5dl kylmää kermaa

1,5 liivatetta

 

kiehautuksen jälkeen lisää liotetut liivatteet kuumaan maitoglukoosiin, kaada valkosuklaan sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää kylmä kerma ja ala samalla porata sauvasekoittimella, jotta seoksesta tulee kiiltävä (eli emulsio, ei rakeinen)

Jaa pieniin (halkaisija n. 3cm) silikonimuotteihin ja laita kylmään hyytymään.

 

Kylmäsavukasslermousse (tai joku semmoinen)

Kourallinen kylmäsavukassleria

120g voita

120g jauhoja

7,5dl maitoa

 

Hienonna kassler pieneksi, kiehauta maidon kanssa ja anna maustua 15 min. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita, älä ruskista. Lisää maustunut maito hiljakseen ja sekoittaen, jottei synny paakkuja. Sekoittele, kunnes mukavan paksua, eikä maistu jauholta.

 

Tähän asti ainakin itse piti tehdä, luultavasti tuohon lisätään philadelphiaa tai jotain myöhemmin, että syntyy mousse. Nythän tuo on vain paksua valkoista kastiketta....

 

Kuohuviinikerma (vaikka hernarin päälle)

3dl kermaa

~4rkl kuohuviiniä (tai valkoviiniä)

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi (siis tosiaan melkein voiksi), lisää ensin pari rkl viiniä ja sekoita nostellen, älä vatkaa. Maista. Lisää loppu viini ja hiukan suolaa.

 

Basilikamousse

n. 5 kukkuraista rkl smetanaa

~2rkl basilikaöljyä (joka syntyy ryöpätystä ja rypsiöljyn kanssa tehosekoittimessa sörssätystä basilikasta, kun se valutetaan)

Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi, lisää upean värinen basilikaöljy. Sitä ei tarvitse paljoa. Sekoita nostellen, tarkasta maku.