"se perus" Nokia 5800 löytyy Navigation Editionina, eli navin kartat on ilmaisia eliniän ajan. Kolahti postiluukusta pari päivää sitten.

Samaista kapulaa ei tietääkseni suomessa myydä kuin netin kautta, joten myöskään nokian suomisivut eivät sitä tunne.
Ilmeisesti juuri tuon pienen eron takia puhelimeen ei myöskään käy sen itsensä ehdottama päivitys, pitäisi tässä vähän mailailla tekniseen tukeen sen takia.
Myös kahdeksan gigan muistikortista oli valmiiksi puolet tuhlattu _johonkin_, yritin tutkia että mihin, mutten nää sen tiedostoja, tyhjät kansiot vaan.

-kertokaa kokemuksia?
Näin parin päivän kokemuksella on hyvä puhelin edellämainituista ongelmista huolimatta, mutta vähän erikoista, ettei mukana tullut tavallista rannehihnaa. Sen verran on liposa puhelin, että odotan vaan koska lentää kädestä.

-minkä merkkinen puhelin on?
kulkee nimillä Nokia 5800 Xpress Music Navigation Black tai Nokia 5800 Navigation Edition

-hyvät ja huonot puolet?
-Näytön suojamuovi. Siinä on jotain aavistuksen koholla olevia vaaleanharmaita raitoja ja oikean yläkulman peittää samanvärinen isompi palkki (esittää siihen kohti aukeavaa mediavalikkoa). Ei tuota viitsi poiskaan ottaa ennen kuin on tilannut oikean suojakalvon naarmuuntmista vastaan. Raitojen takia tulee illuusio että teksti olisi vinossa (tai ihan kuin sitä katsoisi vähän sivusta) ja mediavalikkopalkki peittää sen oikean valikon ja lisäksi myäs pari ensimmäistä sanaa, kun kirjoittaa näyttö vaakasuunnassa.

-Päivitysongelma josta yllä mainitsin
-Varmuukopioiden otto tökkii
-Puhelin ei aluksi halunnut tunnistautua tietokoneessa, mutta asia korjaantui itsestään
-Ei kannata omata rasvoittuvaa ihoa (tämä täsmännee kaikkiin kosketusnäyttöpuhelimiin), sillä puhelimeen puhuttaessa koko näyttö on sitten ihan rasvassa. Tai puuterissa vaihtoehtoisesti.

-Simpukkapuhelimeen tottuneelle vähän isokokoinen. Eikä kannata pitää farkkujen taskussa, vaikka näppäin/näyttölukko löytyykin (täsmää tämäkin kaikkiin kosketusnäytöllisiin)

Ja plussia:

+Vaihto-toiminto, vanhalta puhelimelta voi bluetoothin yli siirtää vanhat kalenterimerkinnät ja muistiinpanot (itselläni niitä oli 900, ja olin jo etukäteen valitellut kun en niitä mukamas saanut pelastettua.), kuvat, äänileikkeet ja muut sellaiset suoraan uuteen.

+Kohtuullisen herkkä näyttö, vaikka onkin resistiivinen, eli tikulla/kynnellä/sormella _paineltava_, eikä sormen hipaisuun reagoiva kapasitiivinen, jota sanotaan paremmaksi (myös iphonessa on jälkimmäinen)
Itselleni tuo tikulla tökkiminen käy kyllä varsin hyvin, keittiössä jos pitää jotain tehdä, sotkee mieluummin sen tikun kuin näytön mahd. likaisilla käsillään. Kokki olen siis.

+ Tukee näköjään moniajoa, eli useampi ohjelma voi olla käytössä samalla. Toisaalta niitä myös tuppaa vahingossa jäämään päälle.

+Symbian S60 -käyttis tukee monia netistä ladattavia ohjelmia, itseltä löytyy nyt opera mini ja jahka jaksan, lataan myös jonkun irc-clientin ja saahan tälle vaikka perinteisen matopelin :D

+Navigaattori pelaa nopeasti ja on kätevä ja kohtuuhelppo käyttää

+Akkukesto vaikuttaa mukavalta, kun tehdasvirrat ensin kulutti pois yhtenä iltana.
 
Vaikka miinuksia taitaa olla enemmän kuin plussia, olen sillä kannalla että hyvä ostos oli :D

-Onko kestävä?
En osaa vielä sanoa muuta, kuin että kokemuksesta veikkaan että nokialaiseen tapaan peilipintaiset kohdat (eli näytön ja kameran kehykset) rispaantunevat käytössä.