Menin kertomaan, etten ole saanut niitä onnistumaan koskaan, joten macaroonejahan sitten tuli näprättyä puolet iltavuorosta :p
Eikä ne onnistunu sillonkaan, sillä taikinan piti odottaa kupissa liian kauan muutaman tilauksen noston ajan :'D Ei tullu pitsireunaa.
Muutenkin oli hiljaista, joten kirjoittelin huvikseni kivoja reseptejä ylös.
Macaroon
2dl sokeria
½dl vettä
2+1 munanvalkuaista
4dl mantelijauhetta
2dl tomusokeria (tai 1,5dl + 0,5dl kaakaojauhoa)
(veitsenkärjellinen väriainetta)
Ganache
170g tummaa suklaata
1dl kuohukermaa
30g huoneenlämp. voi
Vaihtoehtotäyte
210g valkosuklaata
1dl kermaa
60g likööriä
33g voita
(lämmitä kerma, lisää suklaa, likööri, poraa voi sekaan. Laita kylmään jähmettymään)
Mittaa ainekset valmiiksi (kaiken sujuttava joustavasti ilman turhia taukoja). Erota valkuaiset, yhdistä tomusokeri ja mantelijauhe ja siivilöi ne (ota suosiolla isosilmäinen siivilä)
Laita uuni 150'c (lämpötilaa voi joutua laskemaan, jos tekee vaaleita macarooneja, etteivät ruskistu)
Sekoita sokeri ja vesi kattilassa, ja keittele muutama minuutti sekoittamatta, kunnes lämpötila on 118'c. Vatkaa kaksi valkuaista puhtaassa ja kuivassa kipossa valkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi, kuiput pyöreitä. Nosta seos liedeltä, kun lämpötila on oikea ja kaada se kuumana, ohuena nauhana valkuaisten sekaan edelleen vatkaten. Pyöritä vielä viitisen minuuttia (italialainen marenki).
Jos käytät värijauhetta, sekoita se tomusokeri-mantelijauhoihin. Yhdistä niihin myös viimeinen valkuainen ja sekoita tasaiseksi. Lisää valkuaisvaahto parissa erässä, sekoita kunnolla tasaiseksi. Pursota viisikymmensenttisen kolikon kokoisia nappeja silikonimatolle (saataa leivinpaperikin käydä) joka on pellillä, hakkaa peltiä pöytään (oleellinen vaihe! Pinta siloittuu :D). Anna odottaa pöydällä viitisentoista minuuttia, jotta pintaan vuodostuu kuori, eikä tartu hipaistessa sormeen.
Paista 10-14 min. Kokeile irrotella ½-1 minuutin kuluttua uunistaotosta.
Tee täyte.
Valkosuklaa-lakkamousse
1dl lakkamelba
7 keltuaista
1dl sokeria
kypsennä kattilassa
250g valkosuklaata
lisää ylemmän sekaan
5dl kermaa
Vaahdota, lisää ylemmän sekaan nostellen
2 liivatetta
sulata kermatilkkaan, lisää nauhana ylemmän sekaan
Jos haluaa leikattavaa moussea, lisää yksi liivate
Pannacotta
1l kermaa
1 vaniljatanko
1dl sokeria
Kiehauta ja anna maustua
4 liivatetta
Kumottava brûlé
6dl maitoa
1,2dl kermaa
120g sokeria
375g keltuaisia
Creme brûlé, eli paahtovanukas
1l kermaa
2dl maitoa
3dl sokeria
Kiehauta
12 keltuaista
Lisää ylläoleva kuuma neste ohuena nauhana ja vatkaten
90'c uunissa n30 min
Sokeri pintaan ja liekinheit.. kaasupolttimella paahto
Perusjäädyke
8 keltuaista
250g sokeria
2dl makupyre
Kypsennä ja jäähdytä
7,5dl kermaa
vaahtona ylempään
Kommentit