Pekka-Eric Auvinen siis, kyllä, mutta myös minä.

 Ei, en "uuden vallankumouksen" ja "vapauden" hurmoksessa ampunut rehtoriani, terveydenhoitajaani ja kuutta oppilasta +lopuksi itseäni hengiltä, vaan koko tätä median uutisaaltoa seurattuani, katsottuani jokaisen ylimääräisen uutislähetyksen, luettuani luultavasti kaikki jutut netistä ja kuultuani niitä tuttuja, joiden läheisiä on/oli paikalla tuon sattuessa, en ole kovinkaan järkyttynyt.

Äitini kysyi juuri, sainko hyvin unta, vai pyörivätkö ajatukset Jokelasta päässä. Vastasin, että nukuin kuin tukki.

Kyllä, asun Tuusulassa, mutta matka Jokelaan on lähes yhtä pitkä kuin Helsinkiin, enkä edes tiennyt siellä olevankaan lukion. En ole koskaan käynyt Jokelassa muuten kuin ajamalla kerran sen läpi, kun bussi keräsi rippikoulumme jäseniä kyytiin ja suuntasi Punkaharjulle. Riparikaverit taitavatkin olla ainoa side Jokelaan. Nyt aamummalla nimittäin tajusin, että joku heistä olisi saattanut, tai saattoikin olla Jokelan lukiossa. En tiedä. Ehkä olen liian järkyttynyt, enkä pidä asiaa totena, tai sitten vain olen tunteeton moukka.

Ihan ajatuksia herättämätön asia ei ole minullekaan.
Suunnitteliko Auvinen ampuvansa nimenomaan rehtorin? Hänet, joka oli lähimpänä olevan "mädän yhteiskunnan" ylimmäinen? Entä terveydenhoitaja? Kuvitteliko hän tosiaan saavansa mätän yhteiskuntansa oikaistua pamauttelemalla ilmeisen silmittömästi kohti viattomia oppilaita? Kuka tietää.

Hulluksi ei saanut tituleerata, vaan toisinajattelijaksi, ei syyttää vanhempia, pelejä, kirjoja, musiikkia eikä  elokuvia. "Inhimillisyys on yliarvostettua" -saako televisiosarjaa syyttää? Näinhän House muistaakseni sanoo toisinaan. Mutta kukaan täysjärkinen ei korottaisi itseään jumalaksi, saati siteeraisi Housea, joten älkäämme ottako kurjan eisaasyyttää-listaa tosissamme, vanhempia lukuunottamatta, vaan pitäkäämme Auvista aivan yhtä mielipuolena, kuin hän eilen osoitti olevansa. Olisi nyt jäänyt edes hetkeksi henkiin, niin olisimme nähneet millaisen tuomion hän saa. Olisiko saanut "elinkautisen" ja päässyt hyvän käytöksen vuoksi vapaalle viiden vuoden päästä? Olisiko hänet teloitettu ameriikan malliin? Olisivatko suomalaiset repineet hänet pikkupalasiin ja täyttäneet jokaisen murun luodeilla?

Sitäkään ei voi koskaan tietää. Tai no, jälkimmäinen on jossain muodossa varma.

.
|
|┼─
|
|

1.
2.
3.


On mulla sittenkin sydän.